Przychodnia dla Zwierząt

Do połowy masztu

Proszę Szanownych Państwa!

Od chwili katastrofy kolejowej opuściłem swoją wewnętrzną flagę narodową do połowy masztu. Kondolencje i wyrazy współczucia dla wszystkich, którzy ucierpieli. W przyrodzie mamy huśtawkę temperatur. Przy tej samej pogodzie odczuwanie dyskomfortu termicznego u ludzi i zwierzaków domowych jest zgoła inne. Nawet niscy ludzie używają swetrów, kurtek, futer. Nasi milusińscy muszą zadowolić się najczęściej tym, co mają na grzbiecie. Grupa psów i kotów z krótką sierścią narażona jest na zespoły "przeziębieniowe".

Co ciekawe, zmniejsza się procentowy udział chorób układu oddechowego czyli angin, zapaleń krtani, tchawicy i płuc. Coraz częściej pojawiają się pacjenci z objawami wymiotów i biegunki. Należy pamiętać, że w czasie roztopów eksponowane są bakterie i wirusy wydalone i zakonserwowane w okresie zimowym. Proszę nie wierzyć w dezynfekcyjne działanie mrozu. Zimno jest doskonałym konserwantem. Niska temperatura nie uszkadza zarazków w takim procencie, abyśmy mogli czuć się bezpiecznie.

W medycynie znane jest pojęcie bakterii warunkowo chorobotwórczych. Każdy wie, że na skórze, śluzówkach, w drogach oddechowych, rodnych i układzie pokarmowym przebywają bakterie. Część z nich jest nam przyjazna. Przyjaźń polega na hamowaniu rozwoju patologicznych grzybów i pleśni, a także za hamowaniu bakterii czysto patologicznych. Przyjazne bakterie dostarczają ssakom cenne witaminy, minerały i białka.

Na skutek nadmiernego wychłodzenia dochodzi do zaburzeń ukrwienia układów, a następnie do nadmiernego namnożenia się drobnoustrojów warunkowo chorobotwórczych. Za sztandarowy przykład może posłużyć pałeczka okrężnicy czyli E. Coli. Na co dzień mikroorganizmy te są odpowiedzialne za dostarczanie nam witamin z grupy B i witaminę K. Ale jeżeli tylko spadnie odporność, to wraz z szajką Clostridium, Helicobacter, Candida zaczynają się biegunki i wymioty różnego nasilenia.

Dlatego ważne jest, abyście Szanowni Państwo dostosowali czas spaceru do rodzaju owłosienia pupila. Zbawienny wręcz będzie dodatek surowej marchwi z płynnym tłuszczem i dodatek jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, a także kiszonej kapusty. Marchew zawiera duże ilości podtrzymującego odporność karotenu. Pozostałe produkty bogate są w probiotyki, czyli bakterie kwasu mlekowego. Ta grupa to nasi prawdziwi przyjaciele.

PS.
W poprzednim felietonie pomyliłem nazwisko naszej mistrzyni. Oczywiście chodzi o Katarzynę Rogowiec. Przepraszam, pozostając nadal w szacunku.

lek. wet. Zygmunt Kosacki

4096